Narancsos, habos szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 2 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 2 mokkáskanál nescafé, fél csésze vízben feloldva
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 15 dkg rétesliszt
  • 5 dkg vaj

Narancs szirup:

  • 1 narancs héja és leve
  • 3 ek cukor

Krém:

  • 0,5 l tej
  • vanília (aroma, vaníliás cukor, esetleg vanília rúd)
  • 1 egész tojás
  • 2 tojás sárgája +a fehérje habbá verve
  • 8 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 narancs leve és héja
  • 1 ek zselatin
  • a tetejére csokireszelék

Elkészítése:

Tészta: tojás fehérjéket kemény habbá verjük, folyamatosan keverjük hozzá a cukrot, majd a tojások sárgáját, a feloldott kávét, a lisztet és az olvasztott vajat (előtte kimérve mindent odakészítek és nem kapcsolom ki a habverőt, amíg nincs kész). Zsírozott, lisztezett, kisebb méretű tepsibe öntjük és a 170-180 fokos sütőben megsütjük. Nem felejtettem ki a sütőport, ez egy sűrűbb tészta lesz.

Szirup: a narancs héját lereszeljük egy kislábasba, ráfacsarjuk a levét, jó, ha a rostok is belekerülnek. A cukorral addig forraljuk, amíg elkezd sűrűsödni.

Krém: a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vanília ízesítést, közben az egész tojást és a tojás sárgákat összekeverjük a liszttel és a cukorral, a narancs reszelt héjával és annak levével. Ezt a tejhez öntjük, majd sűrű krémet főzünk belőle.

Amíg forró belekeverjük a kemény habbá vert fehérjéket is, majd az előre beáztatott, felmelegített egy csapott evőkanálnyi zselatin is.

Ha a tészta kíhűlt, rákenjük a narancsos szirupot, a langyosra hűlt krémet és a habbá vert habtejszínhot. Tetejére étcsoki reszeléket szórhatunk.