Almás zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1 teáskanál porcukor
  • 1,5 langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • 8 dkg porcukor
  • 15 dkg margarin
  • 3 tojás
  • 50 dkg liszt

Töltelék:

  • 1 kg alma
  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 35 dkg almalekvár
  • őrölt fahéj

Tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítése:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadunk egy teáskanál lisztet és a porcukrot. Amíg felfut addig egy tálba összekészítjük a többi alapanyagot és ha felfutott az élesztőnk akkor azt is beleöntjük. Jól kidagasztjuk a tésztát, majd három cipót formázunk belőle és meleg helyen pihenni hagyjuk amíg elkészítjük a tölteléket.

Az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük. A darált diót összekeverjük a porcukorral és végül a reszelt almával.

Ezután a cipókat egyesével kb 3 mm vastagra nyújtjuk (mint a zserbónál). Az első lappal kibélelünk egy zsírozott, lisztezett tepsit. Megkenjük lekvárral és rásimítjuk a töltelék felét, megszórjuk kevés fahéjjal és jöhet rá a következő a lap. Ezzel is ugyanúgy járunk el, mint az elsővel, végül befedjük az utolsó lappal.

Villával sűrűn megszurkáljuk és előmelegített sütőben először 150 fokon sütjük kb 15 percet és utána 180 fokon, amíg szép piros nem lesz a teteje.

A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat és rásimítjuk a sütink tetejére.

Tipp:

Természetesen ha valakinek erősebb a sütője, akkor kevesebb ideig kell alacsony hőfokon sütni, mivel az egész sülési folyamat lerövidül. Isteni finom és gyorsan el szokott fogyni. Érdemes kipróbálni.