Somlói

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Világos piskótához:

  • 4 tojás
  • 8 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • késhegynyi sütőpor

Kakaós piskótához

  • 4 tojás
  • 6 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 8 dkg cukor
  • késhegynyi sütőpor

Locsolóvíz:

  • 3 csapott ek cukor
  • 1 citrom héja
  • 3-4 ek rum
  • 1 dl víz
  • ezeket összeforraljuk

Krém:

  • 1 l tej
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 18 dkg cukor
  • 4 tojás

Elkészítése:

A piskótáknál a tojásokat a cukorral robotgéppel 10 percig verve, szép magas habot kapunk, majd a sütőporos lisztet adagonként hozzászitálva, szilikonlapáttal szépen beleforgatjuk.

Sütőpapiros tepsiben, előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. A kakaós piskótánál ugyanígy járunk el, a kakaót a liszttel és sütőporral összekeverve szitáljuk a habhoz.

A krémhez a tojások sárgáját a pudingporral és cukorral kikeverjük, majd a tejet kanalanként csomómentesen belekeverjük. Tűzön sűrű krémet főzünk.

Ha készen van félretesszük és a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a még meleg pudingkrémmel összekeverjük.

A locsolóvízhez valókat összeforraljuk.

A kétféle piskótát felkockázzuk.

Egy nagy fedeles edény aljára kanalazunk a krémből erre mehet a felkockázott piskótából egy réteg, ezt öntözzük meg a locsolóvíz 1/3-val, majd beterítjük egy réteg krémmel.

Ezeket ismételjük amíg el nem fogy a piskóta, a legtetejére krém kerüljön, amit ízlés szerint díszíthetünk.Én tejszínhabot ,csokiöntetet és durván összetört diót raktam rá.

Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízek!