Rakott bolognai

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • kb 1 kg sertés darált hús
  • 2 nagyobb konzerv sűrített paradicsom vagy 1 doboz paradicsompüré
  • 3-6 gerezd fokhagyma
  • majoránna
  • oregánó
  • szárított petrezselyem
  • őrölt feketebors
  • kb 30 dkg sajt
  • 1 doboz lasagne tészta

Elkészítése:

Először bolognai mártást készítek. Felteszem a darált húst kevés vízben, aki akarja, az előtte vöröshagymát piríthat, melyen kicsit megpiríthatja a húst is és utána önti fel vízzel. Miközben a hús fől, hozzáadom ízlés szerint az olasz fűszereket, a fokhagymát egészben, oregánót, majorannát, szárított petrezselymet, őrölt feketeborsot és sót, majd ebben az ízesített főzővízben készre főzöm a húst. Ha van otthon puhább paradicsom, akkor azt is belekockázom héjastól, hogy ne menjen kárba.

A paradicsompüré hozzáadása után még rövid ideig alacsonyabb lángon keverem a ragut, hogy a paradicsom nyerssége is eltűnjön és, hogy ne égjen le a ragu.

Miután kész a bolognai ragu, egy tepsibe merek belőle, hogy ellepje az alját. Erre helyezek 1 réteg tésztát. A tésztára bőségesen merek a raguból, ha nem lepi el mindenhol, akkor a tészta nem puhul meg és kőkemény marad. A ragut ismét egy réteg lasagne tészta követi, majd azt raguval fedem le, melyre ismét tészta, ezt addig folytatom, míg el nem fogy a bolognai.

A legutolsó réteg tésztára még bőségesen merek az utolsó bolognai raguból, majd reszelt sajttal szórom meg.

200 fokos sütőbe tolom és addig sütöm, míg a tészta meg nem puhul.