Spongyabob torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Piskótához:

  • 6 tojás
  • 12 evőkanál graham liszt
  • 12 evőkanál cukor vagy 6 evőkanál édesítő
  • 6 evőkanál langyos víz
  • egy teáskanál sütőpor

Krémhez:

  • egy csomag cukrozatlan gesztenyemassza
  • 200 ml cukrozatlan habtejszín
  • édesítő ízlés szerint
  • egy teáskanál rumaroma
  • egy teáskanál vanília esszencia

Bevonáshoz:

  • 12,5 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor vagy ennek megfelelő édesítő
  • fél kg marcipánmassza
  • ételfesték
  • porcukor

Elkészítése:

A marcipán felét citromsárgára, a maradék részt barnára (kis kakaóporral), fehérre, pirosra, kékre és feketére színezzük. Ezt napokkal előbb is megtehetjük. A sütőt előmelegítjü 180 fokra, 18*30 cm-es tepsit kibéleljük sütőpapírral.

Piskóta elkészítése: ahány tojás, annyi víz, dupla cukor és dupla liszt. A tojásokat nem kell külön választani, de aki biztosra akar menni, az felverheti a tojások fehérjéjét. A liszthez adunk egy kis sütőport és összekeverjük a hozzávalókat. A piskótát tűpróbáig sütjük előmelegíett sütőben.

A krém elkészítése: a habtejszínt felverjük a cukorral vagy édesítővel, hozzáadjuk a gesztenyemasszát és az ízesítőket.

Hogy a marcipán a piskótához ragadjon, be kell vonni vajkrémmel, amihez a szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a cukorral vagy édesítővel.

Ha a piskóta kihűlt, két lapba vágjuk. Megtöltjük a gesztenyekrémmel, majd vékonyan bevonjuk a torta minden oldalát vajkrémmel. Hűtőbe tesszük pár órára.

A színezett marcipánokat vékonyra kinyújtjuk és Spongyabobszerűre alakítjuk a tortát. A marcipán nyújtásához mindig porcukrozott felület kell, hogy ne ragadjon le. Speciális eszköz nem szükséges hozzá, csak egy pici kreativitás.

Tipp:

Mivel a család több tagja is fogyókúrázott, ezért én édesítővel készítettem a piskótát és a krémeket is, a marcipánt pedig megkapták a gyerekek.