Kakukkfüves szűzpecsenye édesburgonya lángossal és áfonyalekvárral

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 egész szűzpecsenye
  • só, bors, kakukkfű
  • 4 gerezd fokhagyma összetörve
  • kb 1 dl olaj
  • 80 dkg édesburgonya
  • kb 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál libazsír (sima sertészsír is jó)
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

A húst sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, és az összetört fokhagymával, majd meglocsoljuk olajjal, és jól beleforgatjuk. Egy órát állni hagyjuk ebben a fűszeres olajban.

Forró serpenyőben olajat hevítünk, majd megpirítjuk a hús mindkét oldalát és tepsibe tesszük. 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük, majd kivesszük, letakarjuk alufóliával és 10 percig állni hagyjuk.

Amíg sül, felkockázzuk az édesburgonyát és megfőzzük. Amikor megfőtt, összetörjük és hűlni hagyjuk.  Hozzákeverjük a libazsírt és a tojást. Sózzuk, majd jöhet bele a liszt, annyi, hogy gombócokat tudjunk belőle formázni. Egy kicsit kilapítjuk, majd forró olajban kisütjük őket.

Tálaláskor meglocsoljuk a hússzeleteket a tepsiben maradt szafttal, és áfonyalekvárt teszünk mellé.

Tipp:

Még soha nem sütöttem egyben szűzpecsenyét. Nagyon egyszerű elkészíteni, és a hús sem szárad így ki. Mellé libazsíros édesburgonya lángost sütöttem, aminek tovább tart leírni a nevét, mint elkészíteni. :) Ha valaki nem szereti az édesburgonyát, vagy csak túl drágának találja, sima krumplival is dolgozhat.