Mézes kalács – egyből puha

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta hozzávalói:

  • 50 dkg liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 ek mézes sütemény fűszerkeverék
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg margarin (hideg)
  • 2 db tojás
  • 2 ek méz

Íróka hozzávalói:

  • 1 tojásfehérje
  • kb 15 dkg porcukor
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 1 tk citromlé

Elkészítés: (Nekem 78 db lett belőle)

A lisztbe bele keverjük a tészta száraz hozzávalóit, majd a liszttel elmorzsoljuk a margarint, utána beletesszük a tojásokat és a mézet. Jól összegyúrjuk a tésztát.

Egy lisztezett sík felületen a tésztát kb. 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerinti formával kiszaggatjuk. (A végén a forma széléről megmaradt tésztát újból összegyúrjuk, kinyújtjuk és azt is kiszaggatjuk)

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorban helyezzük a kiszaggatott tészta formát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8 percig sütjük. (Vigyázzunk, hogy a tészta világos színű maradjon)

Ha megsült már az összes tészta formánk akkor elkészítjük az írókát:

A tojásfehérjét elkezdjük kemény habbá felverni, közben bele tesszük a citromlevet, a étkezési keményítőt és apránként a porcukrot. Így verjük tovább a robotgéppel, míg egy sűrűbb, folyós állagú masszát kapunk. Egy nejlonzacskó sarkára kis lyukat teszünk, majd bele tesszük a tojás fehérje masszát és már díszíthetjük a kisült, kihűlt mézes kalácsot ki-ki saját ízlésének megfelelően.

Tipp:

Az írókázó masszába lehet csepegtetni különböző színű ételszínezéket.

Sok sikert az elkészítéséhez!