Tejszines-meggyes torta fondant-al

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Piskótához:

  • 5 tojás
  • 250 g cukor
  • 250 g liszt
  • 10 ek víz
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor

Meggyes krémhez:

  • 500 ml tejszín
  • 200 g magozott meggy

Vaníliás krémhez:

  • 25 dkg margarin
  • 250 g porcukor
  • 2-3 cs vaníliás cukor

Fondanthoz:

  • 500 g porcukor
  • 2 ek méz
  • 1 ek margarin
  • 1 tasak zselatin
  • 2 ek víz

Elkészítése:

A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A tojás sárgákat, cukorral és vízzel alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a kakaóport, sütőport és a lisztet. Óvatosan belekeverjuk a habot. Sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformában készre sütjük. Ha kihűlt két lapba vágjuk.

A habtejszínt keményre felverjük, majd belekeverjük a lecsepegtetett meggyet. Az alsó lapot megkenjük lefőzött kávéval, majd a meggyes-tejszínes krémet elterítjük rajta és rátesszük a másik lapot.

A margarint alaposan kihabosítjuk a kétféle cukorral, majd körbe kenjük vele a torát és a tetejét is.

A fondanthoz összeolvasztjuk a vizet, mézet, zselatint és a margarint (nem szabad felforralni!), majd a cukor felét hozzáadjuk és elkezdjük összedolgozni. Addig adjuk hozzá a cukrot, amíg gyurmaszerű masszát nem kapunk, amit könnyen lehet formázni.

Ízlés szerint színezhető a massza, de csak gél vagy por állagú ételszínezővel, ha folyékonyat használuk, akkor adni kell még hozzá porcukrot.

Porcukros vagy keményítős nyújtódeszkán kinyútjuk a fondantot, majd bevonjuk vele az előzőleg lehűtött tortát. Ízlé szerint díszíthető figurákkal vagy más díszekkel.