Kocsonya

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • minimum 1 kg sertés köröm és bőr
  • 1 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • szemes bors és/vagy szegfűbors
  • pirospaprika
  • továbbá,kinek-kinek ízlése és hagyománya szerinti hozzávalók, mint sárgarépa, félbevágott főtt tojás a tálaláskor

Elkészítése:

A megtisztított kocsonyahúsokat, hagymát és fokhagymát feltesszük annyi vízben főni, hogy ellepje. Sózzuk. Amennyiben felhabzik, azt eltávolítjuk, majd szemes borssal és egy csapott kk.pirospaprikával ízesítjük.

A kocsonyát alacsony fokozaton, legalább 4 órán át főzzük.

Amikor kész, a benne lévő húsokat, bőröket tálakba tesszük és szűrőn átmerve feltöltjük lével. Szobahőmérsékleten kihűtjük, majd hűtőbe tesszük.

A zsír igény szerint eltávolítható dermedés illetve hűlés után a tetejéről. Ha formákba töltenénk, akkor kisebb darab húsokat bőröket válasszunk vagy daraboljunk mérethez igazodva, és úgy töltsük fel a formát. Tálalás előtt borítsuk ki.