Balaton kocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 ek víz
  • 6 ek kristálycukor
  • 12 ek liszt
  • 1 cs sütőpor

A kakaós piskótához:

  • 5 tojás
  • 5 ek víz
  • 5 ek kristálycukor
  • 8 ek liszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1 cs sütőpor

A krémhez:

  • 0,5 l tej
  • 1 cs vaniliás pudingpor
  • 12 dkg kristálycukor
  • 2 dkg kakaópor
  • 2 csg vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin

Elkészítése:

A piskótához a tojásokat a vizet és a cukrot jó sűrűre keverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Előmelegített sütőben (180 fok), sütőpapírral bélelt, közepes tepsiben megsütjük. Kihűtjük, majd ketté vágjuk.

A kakaós ugyanígy készül, csak a liszthez nemcsak a sütőport, hanem a kakaóport is hozzákeverjük, így adagoljuk a masszához.
Ugyanúgy sütjük és ugyanabban a tepsiben, mint a másikat, majd kihűtjük.

A krémhez egy lábasba tesszük a pudingport, kakaóport, vaniliás cukrot és annyit tejet, amivel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is, és állandó kevergetés mellet sűrűre főzzük. Végül belekeverjük a cukrot is. Egyet forralunk rajta, majd kihűtjük. Amikor kihűlt, elkeverjük benne a kihabosított margarint.

Egy sima piskótát tálcára tesszünk, megkenjük a krém 1/3-ával, erre tesszük a kakaós piskótát, majd ismét krém, fehér piskóta, és egy kevéske krém a tetejére. Tetejére tortadarát vagy csokireszeléket szórhatunk.