Vargabéles

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 30 x 20 cm-es tepsihez:

  • 1 cs réteslap, vagy leveles tészta (Összesen 6 db)
  • 15 dkg cérnametélt
  • 5 dkg vaj
  • 40 dkg túró
  • 1 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 3-4 ek kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola
  • reszelt citromhéj
  • olaj a lapok kenéséhez
  • 1 kisebb tojás a lekenéshez

Elkészítése:

A cérnametéltet enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és forrón összekeverjük az olvasztott vajjal és hagyjuk kihűlni.

A túrót egy tálba tesszük, majd villával egy kicsit összetörjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukort, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, tojások sárgáját és a mazsolát, majd alaposan összekeverjük.

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd apránként, óvatosan a túrós masszához keverjük.

Ha kihűlt a vajas tészta, akkor hozzákeverjük a túrós habos masszához, majd egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és bele helyezzük a réteslapot úgy, hogy a tepsi oldalát is befedje.

Lekenjük olajjal, majd szintén ráhelyezünk egy lapot, majd így a harmadikat is.

Ezután ráöntjük a réteslapokra a tésztás-túrós masszát és egyenletesen elsimítjuk a tetejét.

A töltelék tetejét is befedjük réteslappal, majd megkenjük olajjal és egy másik lapot teszünk rá. Ezt szintén megkenjük olajjal, majd jöhet a harmadik.

A harmadik réteslap tetejét lekenjük felvert tojással, majd közepes hőmérsékleten 35-40 percig sütjük. Sütőből kivéve langyosra hűtjük , majd megszórjuk a tetejét porcukorral.