Lúdláb

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 6 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál kakaópor

Krém:

  • 3 dl tej
  • 6 púpozott ek liszt
  • 2 dkg kakaópor (1 ek)
  • 2 db egész tojás
  • 30 dkg margarin
  • 30 dkg porcukor
  • 5 dkg kakópor (2,5 ek)
  • kimagozott meggy vagy befőtt
  • rum, vagy rum aroma

Bevonat:

  • 1 tábla tortabevonó csoki
  • 7 ek olaj

Elkészítése:

Ez a mennyiség egy nagy gáztepsibe való, az enyém 36×27 cm.

A 6 tojás fehérjét felverjük habnak, az 1 dl vízbe beletesszük a cukrot és szirupot főzünk belőle. Amikor a hab már kemény, hozzácsorgatjuk a forró szirupot és tovább verjük. Egyenként hozzá adjuk a tojások sárgáját is.

Amikor már elég kemény az állaga, óvatosan hozzákeverjük a sütőporos, kakaós lisztet. Papírral kibélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig, majd 160 fokon tűpróbáig(15-20 perc) sütjük.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. Vízgőz fölött összekeverjünk 3 dl tejet,  6 ek lisztet, 1 ek kakaóport és 2 tojást. Sűrű krémmé főzzük, majd langyosra hűtjük.

A margarint a porcukorral és a kakaóporral habosra keverjük, majd beletesszük a sűrű kihűlt masszát. Hozzáadunk 0,5 dl rumot, összekeverjük, majd hozzáadjuk a kimagozott meggyet is.

Ha kihűlt a tészta vastagon megkenjük a krémmel, szépen elsimítva a tetejét, majd hűtőbe tesszük dermedni.

A bevonathoz a csokit mikróban felolvasztjuk és hozzáadjuk az olajat.

Tipp:

1-2 nappal előbb is elkészíthető, akár fázisonként is, sőt én le is szoktam fagyasztani. Nagyon egyszerű, és nagyon finom, nem kell megijedni a hosszú leírástól! :) A család egyik kedvence.