Házi keksz

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Világoshoz kekszhez:

  • 35 dkg liszt
  • 5 dkg kukoricaliszt (ettől lesz igazán keksz a keksz)
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 tk vanília kivonat vagy 1 vanília rúd belseje
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tk sütőpor
  • és ha nem áll össze a tészta, akkor pár csepp víz

Csokishoz:

  • 25 dkg liszt+ 10 dkg darált mogyoró
  • 5 dkg kukoricaliszt (ettől lesz igazán keksz a keksz)
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg instant kakaópor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tk sütőpor
  • és ha nem áll össze a tészta, akkor pár csepp víz

Sztori:

HahoPihe Konyhája receptje alapján készült kekszeim. A világos az eredeti recept alapján, csak épp nem vaníliás karika lett belőle, hanem bigyóval díszített négyszögek. A csokiskeksz is az a recept alapján, csak ott 10 dekával kevesebb liszt, mert helyette darált mogyoró és a porcukor helyett instant kakaó került teljes egészében. Gondoltam, hogy egyből dupla adagot készítek, de akkor mindjárt kétfélét.

Elkészítése:

Összekeverem a szárazanyagokat és aztán hozzáadom a tojás sárgát és a szobahőmérsékletű margarint. Addig gyúrom míg könnyen formázható cipó nem lesz belőle. Engem a linzertésztára emlékeztet.

Egy órát pihentetem szobahőmérsékleten és utána fél centis vastagságúra nyújtom sodrófával, majd tetszés szerinti négyzetekre vágom. A darabolás után a gyúródeszkára egy adag színes cukordíszeket öntöttem és abba belenyomkodtam a négyszögeket.

A levágott maradék szélekből aztán a végén egy összeadás eredményeként lett egy tarka tészta és azt is kinyújtottam, felcsíkoztam, majd daraboltam, ahogy a többit is.

Előmelegített sütőben sütőpapíron 10 percig sütöm, nem túl magas hőfokon, hogy ne égjen meg.

Két sütisdoboz megtelt vele. Kíváncsi vagyok, hogy meddig fog kitartani, mert már tegnap este is majdnem el kellett rejtenem, hogy mára is maradjon belőle. :D

Tipp:

Az eredeti receptben vizet adtak hozzá, ha nem állt össze a tészta, én pedig egy-egy kortynyi tejet tettem, de nekem is kellett hozzá. És különböző formákkal is ki lehet szúrni, de most csak ilyen villámmegoldást választottam.