Konfitált sertéscomb

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
300 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 ág friss rozmaring
  • 2 ág friss bazsalikom
  • 2 ek durvára őrölt bors
  • 3-4 babérlevél
  • 2 ek. paradicsom püré
  • 1 ek. mustár
  • 1 ek kristálycukor
  • étolaj
  • sertés vagy kacsazsír
  • 3 dl száraz vörösbor

Elkészítése:

A zöldségeket karikákra a vöröshagymát negyedekbe vágjuk.

A sertéscombot sózzuk, bedörzsöljük a durvára darált borssal és egy mélyebb tálba tesszük. Mellé rakjuk a bazsalikomot, rozmaringot, vörös és fokhagymát és a babérlevelet. Olajat öntünk rá és egy napra a hűtőbe tesszük.

Másnap a hús miden oldalát kevés zsírban hirtelen megpirítjuk, hogy kérget kapjon majd egy magasabb falú tepsibe vagy lábasba tesszük, köré rakjuk a zöldségeket, ráöntjük a páclevet a fűszerekkel együtt és felöntjük annyi olvasztott zsírral, hogy ellepje. Az edényt a sütőbe tesszük és a legkisebb fokozaton 4-5 órát sütjük.

Ha megsült a hús, kivesszük a zsírból. A zsírt leszűrjük. A zöldségekből mártást készítünk.

Egy edényben a cukrot arany barnára pirítjuk, rádobjuk a leszűrt zöldségeket és 10-15 percig tovább pirítjuk. A rozmaring ágat és a babérleveleket kidobjuk belőle. Rátesszük a paradicsompürét, mustárt és együtt 8-10 percig tovább pároljuk.

Felöntjük a vörösborral és egy kevés vízzel, kiforraljuk, ízesítjük sóval, borssal, ha szükséges majd botmixerrel leturmixoljuk és a felszeletelt hússal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!