Rakott kelbimbó

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg darált sertés hús
  • 1 kg kelbimbó
  • 2 bögre rizs
  • 3 ek étolaj
  • ízlés szerint só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 1 kávéskanál borsikafű
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 5 dl tejföl
  • 5 dkg sajt
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek zsemlemorzsa

Elkészítése:

A kelbimbót megtisztítom és enyhén sós vízben megfőzöm.

Rakott kelbimbó 004

A rizst 1 ek olajon megfuttatom, dupla mennyiségű forró vízzel felöntöm, sózom és megfőzöm.

A vöröshagymát kockára vágom és 2 ek olajon megdinsztelem. Rászórom a köménymagot, az áttört fokhagymát, borsikafüvet, ráteszem a darált húst, sózom, borsozom és erős tűzön, zsírjára pirítom.

Rakott kelbimbó 002

Én sertés dagadóból szeretem, de aki a soványabb húst szereti, az lapockából vagy combból készítse.

Ha a hozzávalók elkészültek, a kelbimbóról leöntöm a vizet és a húst összekeverem a rizzsel.

Egy nagyobb tepsit (38×30 cm) kivajazok és meghintem zsemlemorzsával, majd beleszórom a kelbimbót.Rászórom a húsos-rizses keveréket, tetejére tejfölt öntök és ráreszelem a sajtot.

Közepes fokozaton (200 fok) addig sütöm, még a sajt megpirul a tetején.