Pikáns kosárkák (sajtos-sonkás-baconos)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
(kb.15 darabhoz)

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • fél kávéskanál só
  • 1 lilahagyma
  • 7-8 dkg bacon
  • 5 dkg sonka
  • 10-15 dkg sajt
  • 2 tojás
  • 6 evőkanál főzőtejszín
  • édes-nemes paprika (őrölt)
  • őrölt fekete bors

Elkészítése:

A lisztből, a vajból, a tojásból és a sóból omlós tésztát gyúrok. Folpackba csomagolva a hűtőben pihentetem addig, amíg elkészítem a tölteléket.

A hagymát és a szalonnát apró kockákra vágom. A szalonnát ropogósra sütöm egy serpenyőben, majd 1 percig forgatom benne a hagymát is – leveszem a tűzhelyről.

A sonkát és a sajtot apró kockákra vágom. A tojást és a tejszínt összekeverem, ízesítem a pirospaprikával, sóval és a borssal. (a sót annak megfelelően teszem bele, hogy mennyire sós a szalonna és milyen fajta sajtot használok) Belekeverem a tejszínes masszába a sonkát, a sajtot és a szalonnás-hagymás keveréket is.

A kosárka formákat margarinnal vagy vajjal kikenem, a tésztát kinyújtom kb. 4 mm vastagra és egy kb. 8 cm-es átmérőjű kerek szaggatóval kiszaggatom (ennek híján pohárral is lehet). A kerek lapokat a kivajazott formákba nyomkodom, és mindegyikbe teszek tölteléket.

A formákat tepsire helyezem, és előmelegített 190 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő) Amikor megsültek a kosárkák, még 5-10 percig a formában hagyom hűlni, majd óvatosan kiborítom belőle.