Túrós-meggyes rózsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
7 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
A tészta hozzávalói

  • 60 dkg liszt
  • kél teáskanál só
  • 3 ek cukor
  • 3,5 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 0,5 dl olaj

A töltelék hozzávalói

  • 50 dkg túró
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg magozott meggy
  • 3-4 kanál cukor

Elkészítése:

Az élesztőt egy kevés cukorral langyos tejben felfuttatjuk.

A tojást a cukorral kikeverjük, majd a dagasztógépbe tesszük a lisztet, a sót, ráöntjük a felfuttatott  élesztőt és a többi hozzávalót.

Rugalmas tésztát dagasztunk belőle, majd a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és 16 egyforma darabra vágjuk, amelyekből kis gombócokat formálunk. Ezeket letakarva 10-15 percig kelesztjük.

Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat a meggy kivételével összekeverjük és tetszőlegesen ízesítjük.

A kelesztés után a gombócokat 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd négy helyen bevágjuk, de úgy hogy a közepébe a tölteléket bele tudjuk tenni.

A túrót és a meggyet a közepére tesszük, majd a bevágott tésztát köré hajtjuk. Tojás sárgájával lekenjük és 170 fokon szép pirosra sütjük.