Szedres kókuszmousse torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 8 tojásfehérje
  • 4 tojássárgája
  • 150 g eritritol
  • 45 g durumbúza liszt
  • 20 g cukrozatlan kakaópor
  • 20 g vaj

A szederzseléhez:

  • 60 dkg szeder
  • 15 dkg eritritol (a szeder meglehetősen savanyú volt, kóstolással teszteltem, hogy mennyire kell édesíteni)
  • 3 g zselatin

A kókuszmousse-hoz:

  • 2 dl kókusztej
  • 4 tojássárgája
  • 80g eritritol
  • 4 dl cukrozatlan hab tejszín
  • 110 g kókusz
  • 10 g zselatin

Elkészítése:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk az eritritolt. Az olvasztott vajat összekeverjük a sárgájával, majd ezt hozzáadom a fehérjéhez. Végül óvatosan belekeverem a lisztet és a kakaóport.
180 fokon kb 30 percig sütöm (tűpróba).

Szederzselé:

A szedret botmixerrel pépesítjük, majd az eritrollal sűrűre főzzük. Szűrőn átpasszírozom, hogy a magok ne legyenek benne. A zselatint 1 dl vízzel elkeverjük, a közben sűrűre főzött szederhez adjuk és addig melegítjük, amíg a zselatin fel nem olvad.

Kókuszmousse:

A habtejszínt kemény habbá verek, és hűtőbe teszem. 1,9 dl kókusztejet elkezdek melegíteni, majd amikor forr, tartalék lángra teszem és belekeverem az eritrollal elkevert tojássárgáját, és amint ismét felforr, belekeverem a kókuszt és az egy dl hideg kókusztejjel elkevert zselatint. Összeforralom, majd amikor kihűlt a habtejszínnel összekeverem.

Összeállítás:

A piskótát 3 lapra vágom, az alsó lapot megkenem a szederzselé 3/4- vel, majd ismét tortalap következik, amire jön a kókuszmousse, végül ismét piskóta. A torta tetejét megkenem a maradék szederzselével, az oldalát pedig kókuszmousse- al.

Dekorálás:

Kókuszchipset (cukormentes) teszek az oldalára és a tetejére, legvégül a tetejét szederrel is dekorálom.

Tipp:

Érdemes kóstolgatni az édesítéshez, különösen a szederzselét, mert függ a gyümölcs édességétől is.