Mángold főzelék

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • egy hatalmas csokor mángold-hiszen főzés közben összeesnek a levelek
  • víz
  • só, cukor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • liszt, olaj, kevés pirospaprika-a rántáshoz
  • 1/2 doboz tejföl
  • fejenként 1 tojás a tálaláshoz

Elkészítése:

A mángoldot alaposan megmossuk, a levél redőit is átnézve, ne maradjon szennyeződés vagy megbújó bogárka.

A szárait a levél végétől eltávolítjuk. (nem muszáj eldobni, hiszen párolva köretként vagy kissé átsütve spárga helyettesként is tökéletes! )

A leveleket összevágjuk, és annyi vízben, hogy ellepje feltesszük főni. Sózzuk és cukrozzuk szánk íze szerint.(én édesebben kedvelem)

Mikor már majdnem puha a mángold, elkészítjük a(sűrűbb) rántást. Az olajhoz keverjük a lisztet, majd a fokhagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük és hozzáadjuk.

Zsemle színűre pirítjuk és kevés pirospaprikával színesítjük de ha kihagynánk, “fehér ” is maradhat. Besűrítjük a főzeléket és innentől vigyázunk le ne égjen!

Ha kicsit összeértek az ízek és forrt egyet, akkor jöhet a tejföl, majd elzárjuk a kész főzelékünket.

Frissen kisütött tükörtojással tálaljuk.