Tiramisu torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
20 cm-es tortához:
Fehér laphoz:

  • 3 egész tojás
  • 19 dkg cukor
  • 0,75 m olaj
  • 0,75 ml langyos víz
  • 19 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor

Barna laphoz:

  • 3 egész tojás
  • 19 dkg cukor
  • 0,75 m olaj
  • 0,75 ml langyos víz
  • 19 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2-3 ek kakaópor

Krémhez:

  • 500 g mascarpone (nálam ez házilag készült, 2 nagy pohár tejföl és 2 nagy pohár natúr joghurt keverékéből, melyekből textília segítségével kicsepegtettem a savót, pár óra leforgása alatt /minimum  4 óra/ )
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor vagy ennek megfelelő eszencia
  • csipet só
  • 1 adag kávé kb 4 személyes vagy ennek megfelelő nescafé- ebből a krémbe csak 3-4 evőkanálnyi
  • 500 m hbtejszín, ebből a krémbe csak 1,5 dl kell, a többibe mehet 1 cs habfix

Továbbá:

  • 2 cs babapiskóta
  • 2-3 dl tej
  • kakaópor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összekeverjük és sütőpapírral bélelt formában tűpróbáig sütjük, rácson kihűtjük.

A mascarponéhoz hozzáadjuk a cukrot, a kávét, a sót a vaníliát, végül a 1,5 dl habfixálóval felvert habtejszínt is óvatosan beleforgatjuk. Kóstoljuk, ha szükséges még ízestjük.

A barna és kakaós lapot két lapba vágjuk, így lesz négy lapunk. A lapokat úgy vágjuk tovább, hogy három kör legyen belőlük, amik egymásba illeszkednek és a közepe egy teli kör lesz.

Fogunk egy fehér kört, megkenjük kávéval, majd krémmel, mellé egy mérettel kisebb barna, kávéval, krémmel kenjük, majd egy fehér, ami a közepe lesz. Az egészet lekenjük kávéval,krémel, majd jön a következő sor, ahol az előbb fehér lap volt oda barna kerül sé fordítva. Addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a tészták.

A tetejét és az oldalát a maradék habtejszínnel díszítjük. A babapiskótákat tetszés szerint illetve a torta magasságához viszonyítva egyben is hagyhatjuk vagy méretre vágjuk és egy pillanatra, vigyázva ne ázzon el a maradék kávéval vegyített tejbe mártjuk, majd a torta oldalához nyomjuk.

Tetejét habtejszínnel és kakaóporral, oldalát szalaggal vagy masnival díszítjük.