Tejszínes torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Lap:

  • 3 egész tojás
  • 19 dkg cukor
  • 0,75ml olaj
  • 0,75 ml langyos víz
  • 19 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor

Ez egy laphoz elég, Én kettőt készítettem.
Krém:

  • 1 nagy tejföl
  • 1 nagy joghurt
  • 25 dkg túró
  • 1/4 üveg bodza-málnalekvár-más a tortához illő lekvár is kerülhet bele
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 cs zseléfix

Tetejére:

  • meggy
  • balzsamecet
  • cukor
  • piros tortazselé

Díszítésként:

  • meggy
  • piros torta zselé
  • 500 ml habtejszín
  • 1 cs habfix
  • kandírozott gyümölcsök

Elkészítése:

A tészta alapanyagait kikeverjük és tűpróbáig sütjük, előmelegített sütőben, kb 180 fokon. Rácson kihűtjük.

A joghurtot és a tejfölt minimum 4 órán át csepegtetjük, felfüggesztett textilen keresztül. Ha kész, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a túrót, a lekvárt és a zseléfixet.

A lapokat szeleteljük és megkenjük a krémmel. A felső réteget nagyon vékonyan. A tetejét kirakjuk magozott meggyel, majd zselével bevonjuk (ha az oldalán is szeretnék kicsit látványosan megfolyatni, akkor már előtte vonjuk be tejszínnel ezt a részt). Míg elkészül a ragu, hűtőbe tesszük.

A raguhoz némi cukrot karamellizálunk, majd a meggyet is hozzáadjuk. Nem kell megijedni, ha hirtelen összeáll, mert a cukor ismét szépen felolvad majd. 1-2 tk-nyi balzsamecettel ízesítjük. Mikor elzártuk, hozzáadjuk és csomómentesre keverjük benne a zseléfixet (parányi vízzel oldhatjuk, ha biztosra akarunk menni). Szilikon formába töltjük és hűtőbe tesszük.

A tortát bevonjuk a felvert habfixes tejszínnel, torta fésűvel eligazítjuk az oldalát és habzsákkal formázzuk tovább. A tetejére ültetjük a már megkötött és formából kiborított ragut. Kevés kandírozott gyümölcsöt is teszünk rá.