Töltött szezámmagos kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 1 ek kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,5 kg liszt
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 2 kk só

 

Töltelékhez:

  • párizsi
  • sajt
  • sajtkrém
  • újhagyma
  • só, bors
  • kevés tejföl

Elkészítése:

A meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd szórjuk meg a cukorral. Negyed órán keresztül hagyjuk kelni, ezalatt szitáljuk át a lisztet, és adjuk hozzá a sót, a tojást és a vajat. Ha a vajat esetleg elfelejtük kivenni a hűtőből, reszeljük le nagylyukú sajtreszelőn. Ehhez öntsük az élesztőt.

Jól dolgozzuk össze, majd 1 órán keresztül lefedve kelesszük. Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a tölteléket. A hozzávalókat felkockáztam, a hagymát karikáztam. Egy tálba öntöttem, majd hozzáadtam a sajtkrémet, tejföllel lazítottam, végül fűszereztem. Bármilyen felvágottat használhatunk.

A megkelt tésztát két részre osztjuk. Lisztezett deszkán vékony kör formává nyújtjuk. Derelyevágóval 8 részre osztjuk. Minden cikk vastagabb részére 1-1 kanálnyi tölteléket teszünk, majd feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és további 10 percig kelesztjük. Megkenjük felvert tojással, végül megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük.