Rántott rizs sajtmártással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizs
  • 5 dkg sajt
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • étolaj

A mártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2-3 dl tej
  • szerecsendió
  • 10 dkg sajt
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl főzőtejszín

Elkészítése:

A sós vízben kifőzött rizshez hozzákeverjük a reszelt sajtot. E masszából vizes kézzel golyó vagy rudacska alakú formákat készítünk. (Amennyiben a rizs nem állna össze, formázás előtt vizes kézzel összegyúrjuk.) Keverhetünk hozzá főtt zöldségféléket: borsót, kukoricát, vagy ha szeretjük a pikáns ízeket, apróra vágott befőttet, gyümölcsöt.

A golyókat bepanírozzuk lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába, forró olajban kisütjük.

A sajtmártáshoz megolvasztjuk a vajat, megszórjuk a liszttel, majd a forró tejjel felengedjük, és simára keverjük. Sóval és szerecsendióval ízesítjük, belekeverjük a sajtot, és felforraljuk.

A tojássárgáját kikeverjük, felöntjük a főzőtejszínnel, és belevegyítjük a forró mártásba. (Ekkor már nem szabad forralni!)

A rizsgolyókat a sajtmártással körítve tálaljuk.