Medovník- avagy a 4 lapos Marlenka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
3 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 320 gramm búzafinomliszt
  • 1 tk szódabikrbóna
  • 225 gramm vaj
  • 85 gramm méz
  • 3 egész tojás
  • 200 gramm cukor
  • 110 gramm dió

A krémhez:

  • 2 üveg cukrozatlan sűrített tej+40 dkg cukor vagy 400 gram cukrozott konzerves sűrített tej
  • 115 gramm vaj

A tetejére:

  • pici olvaszott csoki

Elkészítése:

A krém elkészítésével kezdjük. A sűrített tejet többféleképpen lehet karamellizálni, azt a módszert írom ami nekem bevállt, de akinek van saját módszere, nem kell az enyémmel próbálkoznia. Tehát felteszem a sűrített tejet egy vastag falú edényben alágyújtok, és először nagy lángon megvárom amíg felforr, ez kb. 10-15 percet vesz igénybe.

Ha már forr utána alacsonyabb hőfokon nekem villanytűzhelyem van nálam 4-es ez gázon félnél kevesebben folytatom a főzését. Összesen kb. 1 óra mire eléri az a sűrűséget amikor már abbahagyhatjuk a főzést. Folyamatosan kevergessük, mert letapad az edény aljára és meggátolja hogy a tej többi része is sűrűsödjön.

Akkor jó az állaga amikor kevergetés közben pár másodpercig látjuk az edény alját és sűrűn folyós. Szép világosbarna színe lesz. Fontos tudni, hogy a karamell hűlés alatt még tovább fog sűrűsödni, szóval tényleg ne főzzük túl sokáig mert betonkeménységű lesz. Amíg forró és kezelhető, addig gyorsan tegyük ki valammibe, például egy üvegbe amiben teljesen kihűlhet.

A másik módszer, hogy a konzerves cukrozott tejet kinyitás nélkül forrásban levő vízbe tesszük és 3 órán keresztül főzzük, úgy, hogy folyamatosan ellepje a víz és a víz is folyamatosan forrásban legyen. Ha letelt az idő, kivesszük a vízből és megvárjuk amíg teljesen kihűl, ehhez kell 6-8 óra.

Másnap vagy amikor teljesen kihűlt a karamellünk, szobahőmérsékletű vajjal habosítsuk ki és tegyük vissza a hűtőbe felhasználásig.

A lapok összeállítása:

A lisztet szitáljuk át a szódabikarbónával, és keressünk egy olyan tálat, amit fel tudunk tenni gőz fölé. Készítsünk elő egy edényt amiben vizet forralunk. Amíg várunk, hogy a víz felforrjon addig keressünk egy olyan tárgyat amit körberajzolhatunk, amilyen alakúra szeretnénk az elkészült sütit. Én egy nagy vágódeszkát használtam. Vegyünk egy tepsit amire fektetünk egy sütőpapírt és rajzoljuk körbe a tárgyunkat. Ezt négy lappal csináljuk meg. Ha a víz felforrt tegyük rá az edényünket úgy hogy a felső edény ne érjen a vízbe és várjuk meg amíg átmelegszik.

Tegyük bele a vajat és hagyjuk felolvadni, öntsük bele a mézet, kevergessük addig amíg egynemű nem lesz a vajjal. Tegyük bele egyesével a tojásokat és egy elektromos mixer vagy egy habverő segítségével kererjük simára. Gyorsan dolgozzunk hogy a tojások ne főjenek meg, tegyük bele a cukrot és azt is keverjük simára. Kapcsoljuk ki a tűzhelyet de maradjon az edény a gőz fölött, adjuk a lisztet a keverékez és dolgozzuk simára, ehhez is jó ha egy elektromos mixert használunk mert szebben dolgozik. Amíg meleg a tészta könnyű vele dolgozni, szóval osszuk négy felé és szépen kenjük ki az előkészített sütőpapírokra, nem baj ha túllóg a mintán úgyis körbe kell majd vágni. A lapokat 200 fokos előmelegített sütőben 6-8 percig süssük amíg szép barnák nem lesznek. Ha mindegyik megsült vágjuk körbe a tárggyal és a leeső tésztadarabokat daráljuk le a dióval.

Vegyük ki a hűtűből a krémet és kenjük a lapokra. Alulra egy lap rá a krém egynegyede, majd folytatjuk amíg van lap, végül a süti oldalát is kenjük be az utolsó negyeddel egy részével, nem baj ha vékony. A ledarált diós széleket szórjuk egyenletesen a süti tetejére, amennyit tudunk az oldalára is. és csíkozzuk be egy kis olvasztott csokival a tetejét.

Jó ha egy napot tud állni, de tapasztalatból mondom kb egy hét után a legfinomabb.

Tipp:

Elég időigényes süti, de szerintem megéri elkészíteni, szinte teljesen ugyanolyan az íze mint a marlenkának, csak négy lapos.