Mákvirág

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 1 tojás sárgája +1 kenni
  • vaníliás cukor

Töltelék:

  • 8 evőkanál darált mák
  • 8 evőkanál porcukor
  • 5 dkg olvasztott vaj

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk, kicsi cukros tejben, majd az átszitált liszthez adjuk az 1 tojássárgáját, a többi tejet, az olajat, és egy csipet sót. Jó hólyagosra kidagasztjuk, majd kelesztjük meleg helyen a kétszeresére.

Amikor már megkelt kb. 1 óra, kinyújtjuk 30×40 cm-re. Rákenjük az 5 dkg olvasztott vajat, megszórjuk a porcukros darált mákkal, és feltekerjük.

Sütőpapíros tepsiben koszorú alakzatúra igazítjuk,majd 2-2,5 ujjnyi vastagra bevagdossuk. Kicsit kifordítjuk a szeletkéket, majd lekenjük tojással, és még pihentetjük 30 percig.

Szép pirosra sütjük először erősebb 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 15 percig.

Porcukorral is megszórhatjuk, nekem így is tetszett a színe.