Sütőtökös almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 3 ek cukor
  • 3 ek méz
  • 3 ek tejföl(csak annyi, hogy összeálljon)
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás sárgája
  • fél citrom leve és héja

Töltelék:

  • 50 dkg sütőtök reszelve
  • 80 dkg alma reszelve
  • 3 ek méz
  • fél ek fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom leve és héja
  • 5 ek darált dió

Hintéshez:

  • 1-2 ek darált dió
  • porcukor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőbe rakjuk, amíg elkészítjük a tölteléket.

A sütőtököt és az almákat lereszeljük, vagy aprítógépben apróra daráljuk. A mézzel, a cukorral és a fahéjjal feltesszük közepes lángra párolódni(kb 10-15 perc) hogy átpuhuljon.

Ha puha belekeverjük a citrom levét, a héját és a diót.

A hűtőből kivett tésztát ketté vesszük és tepsi nagyságúra nyújtjuk. (35x28cm)

Kipapírozott tepsibe tesszük az egyik tésztát, majd kb 3-4 ek búzadarával meghintjük, rákenjük a tölteléket, befedjük a másik fele tésztával és fogvájóval vagy villával megszurkáljuk a tetejét.

Kb 170 fokon (légkeverés) 20-25 percig sütjük. Amikor majdnem kész, darált diót szórunk a tetejére, visszatoljuk a sütőbe és készre sütjük.

Tálalásnál porcukorral hintjük.

Tipp:

A cukor mennyiségét próbáltam minimálisra csökkenteni. Így pont jó volt.