Citromtorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
24 cm-es tortaformához
Piskóta:

  • 5 tojás
  • 5 ek liszt
  • 5 ek cukor
  • 8 g sütőpor
  • 6 g vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja

Krém:

  • 3 dl tej
  • 1,5 cs vaníliás pudingpor,
  • 3 tojás sárgája,
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • díszítés ízlés szerint

Elkészítése:

Piskóta: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját a cukrokkal alaposan kikeverjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a sütőporos lisztet, belereszeljük a citrom héját, majd beleforgatjuk a kemény habot. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, oldalát kivajazzuk, lisztezzük. Előmelegített sütőben: első 10 percben 175°C-on, majd 160°C-on 20 percig sütjük.

Krém: egy edényben a tojások a sárgáját a cukorral, pudingporral, reszelt citromhéjjal elkezdjük kikeverni, majd fokozatosan adjuk hozzá a citrom facsart levét és alaposan elkeverjük. Egy lábasba öntjük a masszát, majd a tejet hozzáadva kis lángon, állandó kevergetés mellett sűrű krémet főzünk. Ha kihűlt, a végén hozzáadjuk a puha margarint és jó habosra kikeverjük.

Összeállítás: piskótát kettévágjuk, hagyjuk kihűlni, majd egymásra tesszük a 2 lapot és hosszában kettévágjuk, így már 4 félhold alakú lapunk lesz. Ezeket ismét egymásra pakoljuk, és keresztbe kettévágjuk, majd a képen látható módon forgatjuk.
A lapokat megtöltjük, a külsejét is bevonjuk krémmel.

Tejszínhabbal díszítjük.