Cukros-fahéjas rúd pudingosan

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 300 g liszt
  • fél tk só
  • 1 ek cukor
  • 1 tojás
  • 30 g puha vaj

Felfuttatáshoz:

  • 1,5 dl tej
  • fél ek cukor
  • 15 g élesztő

Töltelék:

  • 20 g vaníliás pudingpor
  • 1 ek cukor
  • 1,5 dl tej
  • 25 g puha vaj
  • fél citrom reszelt héja

Kenéshez:

  • 1 ek vaj
  • 2,5 ek cukor
  • fél ek fahéj

Szóráshoz:

  • cukor

Elkészítése:

Tészta:

Kelesztő edényben a lisztet elkeverjük a cukorral, sóval. Mélyedést képzünk a közepébe, amibe öntjük az olvasztott vajat, tojást és a felfuttatott élesztőt, majd lágy tésztává dagasszuk. Meleg helyen 45 percig kelesztjük.

Töltelék:

Amíg kel a tészta, elkészítjük: A tejben elkeverjük a cukrot, pudingport, majd sűrűre főzzük a citrom reszelt héjával. Teljesen kihűtjük és habosra verjük a puha, hideg vajjal.

A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, a darabokat óvatosan gombóc formára igazítjuk, majd egyesével hosszú csíkot nyújtunk belőlük.  Az egyik végén az egyharmad részét ujjnyi széles csíkokra vágjuk, megkenjük a töltelékkel,  majd a másik végétől kezdve feltekerjük.

A megformázott tésztát sütőpapíros tepsire fektetjük, majd letakarva, meleg helyen ismét 45 percen keresztül pihentetjük. Majd előmelegített sütőben megsütjük.

Míg sülnek megolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne a cukrot és a fahéjat.

A kifliket amint kivesszük a sütőből megkenjük fahéjas-vajjal, majd meghempergetjük cukorban.

Rácsra tesszük hűlni őket.

Sütési hőfok / idő / mód: 170°C / 15 perc / alul-felül sütés