Karácsonyi zserbószelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók 30×40-es tepsi:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl tejföl vagy 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 db tojás sárgája

A töltelékhez:

  • 40 dkg darált dió
  • 2 citrom reszelt héja
  • 60 dkg baracklekvár

A tetejére:

  • 20 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
  • 2 ek étolaj
  • 3 cl tej vagy habtejszín /felvágáskor a csoki nem törik annyira/

Elkészítése:

A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojás sárgáját és elkeverjük. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.

Hozzáadjuk a sütőport, sót, porcukrot, vaníliás cukrot és az élesztős tejfölt /vagy tejet/.

Összegyúrjuk a tésztát, majd négy egyenlő részre osztjuk. Letakarva langyos helyen 40-50 percet kelesztjük.

Elkészítés: A cipókból négy lapot nyújtunk a tepsink méretének megfelelően. A lapokat sorban megkenjük a lekvárral, megszórjuk a reszelt citromhéjjal és a darált dióval. Előmelegített sütőben közepes lángon 25-30 percig sütjük.

Hagyjuk kihűlni. A csokit gőz felett felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal és a tejjel, bevonjuk vele a sütink tetejét. Tegyük a hűtőbe szeletelés előtt.

Jó étvágyat kívánok hozzá!