Karácsonyfa kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 2 pohár kefir
  • 2 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 2 ek cukor
  • 1 ek só
  • 1,5 dl olaj

A kakaóshoz

  • 2 ek kakaópor
  • 2 narancs reszelt héja

Töltelék:

  • cukorral összekevert darált dió és narancslekvár

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit megfelezzük az egyikből sima tésztát gyúrunk a másikhoz hozzáadjuk még a kakaópor és a reszelt narancs héját. 3-3 részre osztjuk őket és kinyújtjuk téglalap alakúra.

Alulra kakaós lap kerül, amit megkenünk narancs lekvárral, meghintjük cukros dióval. Erre kerül egy sima lap amit szintén vékonyan lekenünk narancs lekvárral és cukros dióval, majd a kakaós lap és így tovább….

Amikor kész fenyő alakot vágunk ki a tésztából , és a tepsire rakjuk.

Mind két oldalát csíkokra vágjuk. Alulról felfelé haladva, a csíkokat egyenként 2x megcsavarjuk. Konyharuhával letakarva és 30 percig kelesztjük.

Kelesztés után olajjal lekenjük és előmelegített sütőben készre sütjük.

190 -fokon kb 25-30 percig.

Sütés után, ismét lekenjük olajjal.