Mákos csikmák – házi tésztából

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 500 g sima liszt (vagy teljes kiörlésű)
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 200 ml víz (meleg)
  • 150 g mák
  • porcukor (vagy stevia)
  • olaj

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sót, a meleg vízben alaposan elkeverjük az 1 darab tojást. A tojásos vizet ráöntjük a lisztre, és egy fényes, lágyabb tésztát gyúrunk.

Ha kemény a tészta kicsi vízzel, ha túl lágy a tészta kevés liszttel a kívánt keménységűre dolgozzuk. A tésztát két részletben vékonyra sodorjuk, majd jól meglisztezzük és kb. 5-6 cm széles csíkokra vágjuk.

A tésztacsíkokat egymás fölé rakjuk és most már vékony csíkokra metéljük. Sós, forró, lobogó vízben kifőzzük, majd leszűrjük és egy mélyebb tepsiben kicsi olajjal megöntözve félretesszük.

Ezt addig folytatjuk, míg ki nem főzzük az összes tésztát. Melegen rászórjuk a mákot, összekeverjük a porcukorral és tálaljuk.

Tipp:

Imádom a mákos tésztát…