Lekváros papucs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta hozzávalói:

  • 4-5 db nagyobb burgonya
  • 15 dkg margarin
  • 1 kis doboz tejfel
  • 1 db tojás
  • liszt (amennyit felvesz – nekem kb. 45 dkg vett fel)
  • só (ízlés szerint)
  • 1 kiskanál cukor
  • 1/2 cs. sütőpor

Töltelék:

  • szilvalekvár (kemény)

Elkészítése:

Burgonyát megpucoljuk, kockára vágva sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük.

Utána a széttört burgonyába beletesszük a margarint, így hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd beletesszük a tejfelt, a tojást, a sót, a cukrot, a sütőport és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy egy puha, de ne ragadós tésztát kapjunk. Jól összegyúrjuk.

Lisztezett, sík felületen kb: fél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát.

Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, majd mindegyik kiszaggatott tészta közepébe teszünk egy kis kemény lekvárt.

Középen a széleit kezünkkel össze csipkedjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymás mellé, de ne szorosan a már megtöltött papucskákat és a tetejét tojássárgájával lekenjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb: 20 percig sütjük, míg szép világos arany barna nem lesz!

Tipp:

Lezárt dobozban akár több napig is friss-puha marad!