Csokoládés felhő torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tortához:

  • 250 gramm étcsokoládé (60-70%-os)
  • 130 gramm vaj
  • 6 tojás
  • 180 gramm cukor

A krémhez:

  • 2 dl tejszínhab
  • 15 dkg mascarpone
  • 1 dl kávé
  • vanília kivonat
  • 3 evőkanál porcukor

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy 25 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral. A csokit és a vajat vízgőz felett olvasszuk fel. 4 tojást válasszunk szét.

A tojássárgához mehet a maradék 2 egész tojás és 100 gramm cukor. Ezt verjük fel. Majd a megmaradt 80 gramm cukorral verjük fel a tojások fehérjéjét is.

A cukros tojássárgákhoz mehet hozzá a felolvasztott, nem túl meleg csoki. Majd a csokis masszához dolgozzuk hozzá a felvert tojásfehérjéket is. Öntsük a masszát a tortaformába, majd süssük készre 35 perc alatt.

Ha megsült a torta, hagyjuk a kapcsos tortaformában kihűlni, majd tálalás előtt verjük fel a tejszínhabot a porcukorral és a vanília kivonattal. Keverjük hozzá a mascarponét és a kávét, majd púpozzuk rá a krémet a tortánkra. Díszítésként megszórhatjuk egy kis kakaóporral.

Tipp:

Ehhez a tortához mindössze 4 hozzávaló kell, rendkívül egyszerű elkészíteni, és még liszt sincs benne. Ha cukor helyett édesítőszerrel és tényleg jó minőségű csokival készítjük, még a diétánkat sem kell feladnunk, nyugodtan megehetünk 1-2 szelettel belőle. :) A torta sütés közben szépen megemelkedik, és ahogy hűl ki, a közepe beesik, és lesz egy mélyedés, amit bármilyen krémmel megtölthetünk. Lehet ez csak simán felvert tejszínhab is. Az alapreceptet a nigella.com oldalon találtam.