Almás-mákos rácsos sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek méz
  • 2 ek tejföl
  • 1 tojás sárgája

Kenéshez:

  • 1 felvert tojás
  • 1 mk cukor

Töltelékhez:

  • 50 dkg reszelt alma
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg darált keksz
  • 2 tojásfehérje kemény habja

Továbbá:

  • 1 ek meggylekvár

Elkészítése: Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.

Egy lábasba tesszük a reszelt almát (apró lyukú reszelőn reszeltem, mint a sajtot), rászórjuk a cukrot, a jól megmosott citrom reszelt héját, levét. Ha felforrt, levet engedett, hozzáadjuk a darált mákot és a kekszet, összekeverjük és lehúzzuk a tűzről. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a kemyére vert tojáshabot.

Egy 20*30 cm-es tepsit sütőoapírral kibélelünk. A tészta 2/3 részét belenyújtjuk, lekvárral megkenjük és ráhalmozzuk a tölteléket és elsimítjuk. Az 1/3 rész tésztából rudakat sodrunk és a tetejét berácsozzuk. A cukrot a tojással kikeverjük és a rácsokat lekenjük.

180 fokra melegített sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, kihűlt, kockákra vágjuk és porcukorral megszórjuk.