Házi törökméz

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 1,5 ek méz
  • 1 kk szódabikarbóna
  • a tál kikenéséhez 1 ek olaj + alufólia

Elkészítése:

Kezdjük a történetet azzal, hogy az alufóliával jól kibélelünk egy müzlis tálat. Simítsuk bele szépen a fóliát, különben csipesszel csipegethetjük ki a törökmézből, ha itt-ott befolyik.

Egy ecset segítségével alaposan olajozzuk körbe a fóliát mindenhol. Jöhet a törökméz.

A szódabikarbónát egy kis csészében készítsük magunk mellé. A cukrot és a mézet egy lábasba öntjük, és viszonylag nagy lángon (vagy a közepes rózsán menjen max-on, vagy ahogy én csináltam, tegyétek a nagyra, és állítsátok kb. középszintbe) elkezdjük hevíteni.

Nagyjából 5 perc az egész folyamat, ennyi idő telik el, amíg nagyon szép világos karamell színt kap a cukor és a méz.

Ne akarjunk olyan karamell színt kapni, mint amit krémekben látunk, mert utána jön a krach… :)

Tehát épphogy szép világos elkezd lenni a cukor, elzárjuk a lángot, beleborítjuk a szódabikarbónát, és villámgyorsan elkeverjük, kb. 6-8 keveréssel.

Ekkor kezd majd habozni, és gyorsan áttöltjük a kibélelt, kiolajozott tálkánkba egyetlen, hirtelen mozdulattal.