Intelligens sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 10 tojás (M-es)
  • 20 dkg cukor
  • 4 ek (4 csomag) vaníliás cukor
  • 9 ek liszt
  • 15 dkg puha vaj vagy margarin
  • 1 liter tej (2,8-as)
  • csipet só

Elkészítése:

A tojások sárgáit egy nagy tálban a kristálycukor felével és a vaníliás cukrokkal kikeverjük. Hozzákeverjük a vajat, kanalanként a lisztet és apránként a tejet.

A fehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük a csipet sóval.

Egy 33*25 cm-es formát kivajazunk és morzsával szórunk (így finomabb, de praktikusabb, ha sütőpapírral béleljük).

A fehérjét kis adagonként kézi habverővel beleforgatjuk a sárgákhoz. Nem baj, ha maradnak benne kisebb fehérje “gumók”.

Hideg sütőbe toljuk, 200 fokon sütjük (az elejétől számítva) 30 percig, majd 150 fokon további 30-40 percen át. Alsó-felső sütéssel!

Miközben hűl, szilárdulni fog még!

Tipp:

És most, hogy ismét szembesültem a sütés mikéntjével azt mondom a rétegek kialakulásához a tepsi méretén kívül az is nagyban hozzájárul, hogy először magasabb hőmérsékleten sütjük, ez felhúzza a tésztát kissé, majd alacsonyabbra vesszük és ekkor kezd igazán átsülni az egész.