Flódnis tekercs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 500 g leveles tészta
  • 100 g darált mák
  • 100 ml víz
  • 1 ek édesítőszer
  • citromhéj
  • szilvalekvár (cukormentes)
  • 100 g darált dió
  • 100 ml víz
  • 1 ek édesítőszer
  • citromhéj
  • zabpehelyliszt
  • szilvalekvár (cukormentes)
  • 3 alma (lereszelve)
  • 1 ek édesítőszer
  • citrom reszelt héja és leve
  • fahéj
  • 1 tojássárgája (lekenéshez)

Elkészítése:

Elkészítjük a töltelékeket: a 100 ml vizet az édesítőszerrel (vagy cukorral) feltesszük forrni. Hozzáadjuk a mákot, a reszelt citromhéjat, átkeverjük, egyet forralunk rajta, majd levesszük a tűzről. Hagyjuk kihűlni.

A diós tölteléket is így készítjük el, a 100 ml vizet az édesítőszerrel (vagy cukorral) feltesszük forrni. Hozzáadjuk a diót, a reszelt citromhéjat, átkeverjük, egyet forralunk rajta, majd levesszük a tűzről. Hagyjuk kihűlni (ha nagyon híg lenne a töltelék, keverhetünk hozzá 1-2 evőkanál zabpehelylisztet).

A reszelt almát az édesítőszerrel (vagy cukorral), citromlével, citromhéjjal és a fahéjjal megdinszteljük. Hagyjuk kihűlni.

A leveles tésztát három egyenlő részre osztjuk. Hosszában kisodorjuk mind a három részt.

Az első részt lekenjük szilvalekvárral, rátesszük a diós tölteléket, felcsavarjuk. A második részt lekenjük szilvalekvárral, rátesszük a mákos tölteléket, feltekerjük. A harmadik részt az almás töltelékkel töltjük meg, feltekerjük.

A három vékony tekercset egybefonjuk. Felvert tojássárgájával lekenjük, majd előremelegített sütőben készre sütjük.

Tipp:

Aki nem diétázik, készítheti cukorral is.