Pirított diós sajttorta karamell öntettel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Zabkekszes réteghez:

  • 130 gramm ledarált zabkeksz
  • 100 gramm apróra tört pirított dió (pirítás után a keksszel együtt darálhatjuk)
  • 100 gramm vaj

Sajtkrémes réteghez:

  • 600 gramm krémsajt vagy mascarpone
  • 100 gramm tejföl
  • 3 tojás
  • 2 teáskanál étkezési keményítő (elhagyható, de jó állagot biztosít)
  • 150-200 gramm porcukor (ízléstől függően)
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Karamellás réteghez:

  • 2 dl habtejszín
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Először elkészítjük az alapot: az aprítógépben ledarált kekszmorzsát összekeverjük a pirított dióval és az olvasztott vajjal, majd belenyomkodjuk egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába, amit előtte kivajazunk és az alját sütőpapírral béleljük.
170 fokon 10 percig sütjük.

A krémsajtos tölteléknél fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, különben nem tudjuk csomómentesre keverni a hozzávalókat. A krémsajtot kikeverjük a tejföllel, porcukorral, a keményítővel és a tojásokkal (ezeket egyesével keverjük hozzá a keverékhez, mindig szép sima legyen,mielőtt a következőt hozzáadnánk).

A tortaformát kívülről és alulról jól bugyoláljuk be több réteg alufóliával. Helyezzük be a formát egy mély tepsibe, amelyben jól elfér, majd öntsünk forró vizet a tepsibe, úgy, hogy kb a tepsi feléig érjen.

Tegyük be a sütőbe és 45-50 percig süssük. Ekkor még remegni fog egy kicsit, de nem baj. Hagyjuk kihűlni, majd készítsük el a karamellöntetet.

Ehhez olvasszuk fel a cukrot egy száraz edényben, kissé karamellizáljuk. Adjuk hozzá lassan, több részletben a habtejszínt. Folyamatosan kevergessük, így elkerülhetjük, hogy darabosra álljon össze a cukor. Forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik. Zárjuk el alatta a lángot és keverjük bele a vajat, majd öntsük a tortánkra. Minimum 4-5 órát hűtsük, de kifejezetten jót tesz neki, ha egy éjszakát áll a hűtőben, úgyhogy érdemes már előző este elkészíteni.

Tipp:

A sajttorta édes és krémes, mégis könnyű. Ez a változat pedig bomba biztos és tökéletes. :) Nagyon egyszerű elkészíteni, hiszen az alap kész kekszből van, a krémhez csak sorban össze kell keverni a hozzávalókat, és amíg a torta hűl, elég időnk van ahhoz is, hogy elkészítsük a karamell öntetet is a tetejére. A legnehezebb az,hogy ki kell várni, míg egy éjszakát pihen a hűtőben.