Szilvás gombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg burgonya
  • 1 tojás
  • 25 dkg liszt

Töltelék:

  • szilvabefőtt
  • fahéj
  • cukor

Továbbá:

  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 1-2 ek olaj

Elkészítése:

A burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük, majd áttörjük, és hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, a tojással és a liszttel összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és négyzeteket vágunk belőle.

Minden lapra 1-1 szem kimagozott szilvát teszünk. Megszórjuk kevés fahéjas cukorral, és gombócokat formálunk a tésztából.

Enyhén sós vízben addig főzzük, amíg fel ne jön a víz tetejére. (Időnként egy fakanállal óvatosan mozgassuk meg őket, nehogy leragadjanak a fazék aljára.) A forró gombócokat kevés olajon megpirított zsemlemorzsába forgatjuk.