Vörösboros tepertős pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg szitált finomliszt
  • 1,5 dl tejföl
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 3 ek vörösbor
  • 2 kk só
  • 1 tojás
  • 10 dkg margarin

Tetejére:

  • tepertő
  • sült zsír
  • bors
  • tojás

Elkészítése:

A tejet kicsit megmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot majd az élesztőt felfuttatjuk benne. Nagyjából 15 perc alatt. Eközben a többi hozzávalót összekeverjük, beletesszük az élesztős tejet és jól átgyúrjuk az egészet és 1 órán keresztül pihentetjük.

Eközben a tepertős átdaráljuk. Sült zsírt egy kis osztrák boltban vettem a lőrinci piacon, az egész nagyjából 15 dkg lehetett. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán 1 centis vastagságúra nyújtjuk.

Rákenjük a tepertőkrémet és a sült zsírt is (ez elhagyható), sózzuk, borsozzuk, majd a tésztát jobbról-balról, majd alulról és felülről is összehajtjuk. 30 percig kelesztjük. Ismét átgyúrjuk, majd újra a fenti módszerrel összehajtogatjuk. Ezt legalább 2-3 x ismételjük meg.

Érdemes kivárni az időt, mert ettől lesz a pogácsa réteges.A tésztát ezután újra kinyújtjuk (1 cm vastag legyen), majd késsel rácsosra vagdossuk. Kezdődhet a szaggatás.

A kész pogácsák tetejét (csak a tetejét) megkenjük felvert tojással és már tehetjük is a sütőbe, ahol 200 fokon 20 percig sütjük.