Kakaós foszlós kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 70 ml langyos tej
  • 150 g joghurt
  • 1 tojás
  • 4 ek cukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 3 dkg élesztő

A kakaós részhez:

  • 2 ek kakaópor
  • 1-2 ek tej

A tetejére pedig:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 tk cukor
  • 1 tk tej

Elkészítése:

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt (kb. 15 perc alatt). A többi hozzávaló összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt. Lágy tésztát kapunk, amit letakarva a duplájára kelesztünk.

Válasszuk két felé a tésztát. Az egyikbe keverjük el a kakaót és a tejet. Jól dolgozzuk át.

Most újra felezzük a tésztákat. Így lesz két gombócnyi fehér és 2 gombócnyi kakaós tésztánk. Nyújtsuk ki mindegyiket hosszú téglalapokká. Négy lapunk lesz.

A fehér lapra tegyük a kakaós lapot, majd csavarjuk fel a hosszabbik oldal mentén (mint egy palacsintát). A két hengert pedig már csak kettes fonással összetekerjük.

Hosszúkás formát kivajazunk, kilisztezünk. Ebbe helyezzük a fonatot, ahol további 10 percig pihentetjük. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt sütjük meg. Félidőben érdemes a kalács tetejét fóliával letakarni.

Frissen megsülve és kihűlve vajjal vagy dzsemmel finom reggeli falat