Fitness almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
55 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 200 g tönkölybúzaliszt
  • 15 g élesztő
  • 80 ml sovány tej
  • 30 g kókuszolaj (olívaolaj)
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 ek édesítőszer (stevia)
  • 1⁄2 ek reszelt citromhéj

Töltelék:

  • 5 darab alma
  • 1 ek folyékony édesítőszer
  • 30 g mazsola vagy aszalt szilva
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 1 csipet chilipor

Tetejére:

  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

A meleg tejben kevés édesítőszerrel felfuttatjuk az élesztőt, a lisztet mikróban átmelegítjük, majd átszitáljuk. A kész kovászt összedolgozzuk a liszttel, tojássárgákkal, olajjal, édesítőszerrel, reszelt citromhéjjal és pici sóval, majd sima tésztává gyúrjuk és 30 percet kelni hagyjuk. Az alma héját levágjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd egy lábasba tesszük.

Átpirítjuk, majd hozzáadjuk a fahéjat, a reszelt gyömbért és a csipet chilit, majd hagyjuk 2-3 percet párolódni. A tűzről levéve hozzákeverjük a mazsolát (darabokra vágott aszalt szilvát) és az édesítőszert. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát enyhén kiolajozunk, liszttel meghintünk. A megkelt tésztát kettéosztjuk, majd kisodorjuk.

A tésztát berakjuk a formába, megtöltjük és a másik tésztával befedjük. Lekenjük felvert tojássárgával majd villával megböködjük és forró sütőben kb 30-40 percet sütjük. Ha kihűlt a pite, felszeleteljük.

Tipp:

Finom kis almás pite kicsit egészségesebben.