Duci túrós kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 8 kiflihez:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 ek méz
  • 5 dkg margarin
  • 1 egész tojás

Töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 1 egész tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Tetejére:

  • 1 tojás sárgája+1 tk tej
  • 2 ek tej az átgőzöléshez

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre vágjuk. Golyókat formázunk.

Túrót egy tálba öntjük, egy villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrokat, a tojást és belereszeljük a citrom héját.  A golyókat oválisra nyújtjuk.

Képzeletben a tésztát 3 sávra osztjuk, a középsőre teszünk 2 ek tölteléket, az alsó harmadot ráhajtjuk, ujjunkkal kicsit összenyomjuk a tészta szélét, és a felső harmadot egy derelyevágó segítségével 1 cm szélesen becsíkozzuk, majd a töltelékes részt átfordítjuk rajta. Így a rácsos rész felülre kerül. Meghajlítjuk kifli formára.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rajuk egymástól kicsit távolabb. Hagyjuk még addig kelni, míg a sütő bemelegszik. Lekenjük egy tojás sárgája és kevéske tej keverékével.

Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk átgőzölni.

Tipp:

A formázás lépéseiről készített fotók megtekinthetők a blogon.