Túrós batyu

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához :

  • 60 dkg liszt
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 8 dkg kristálycukor
  • 2 tojássárgája
  • 4 dkg élesztő
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • kb. 3 dl tej
  • reszelt citromhéj

Töltelék hozzávalói :

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás sárgája
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4-5 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál búzadara
  • reszelt citromhéj
  • 2 tojásfehérje kemény habbá verve, mazsola ízlés szerint

Lekenéshez:

  •  2 egész tojás

Elkészítése:

Az élesztőt futtassuk fel egy kevés tejjel és cukorral.

A többi hozzávalót a tej kivételével tegyük egy tálba. Ha az élesztő felfutott adjuk a többi hozzávalóhoz. A tejet fokozatosan adjuk hozzá, és gyúrjunk egy lágy kelt tésztát.

Fontos, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá, mert nem tudhatjuk, hogy pontosan mennyit fog a liszt felvenni.

Meleg helyen, kelesztőtálba téve, fedelével lezárva duplájára kelesszük.

Közben készítsük el a tölteléket:

A túrót keverjük ki a többi hozzávalóval, a végén a keményre vert tojásfehérje habot lazán keverjük hozzá.

Ha a tészta megkelt nyújtsuk kb. 3 mm vastagságúra és vágjuk kb. 8×8 cm -es négyzetekre.

A közepükre tegyünk egy jó evőkanálnyi tölteléket, a négy sarkát középen fogjuk össze, és egy kicsit tekerjük meg.

Hagyjuk őket még kelni, kb. 20 percet, majd kenjük le a tetejüket tojással.

Előmelegített sütőben, 170-180 fokon kb. 15-20 perc alatt süssük készre.