Sós rúd

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk só
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás a kenéshez
  • Sós máz:
  • 3 ek liszt
  • 1 kk só
  • víz

Elkészítése:

A tejet kis cukorral langyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Mikor feljött, beleöntjük a lisztbe, sózzuk, olajat teszünk hozzá. Összeállítjuk előbb kézzel, majd robotgéppel kidagasztjuk.

kb 1-2 órát kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk. Kis gombócokat csípünk belőle, majd rudakká simítjuk. A tepsibe rakosgatjuk őket, megkenjük felvert tojással és 200 fokos sütőbe toljuk. Kb 20-25 perc alatt megsütjük.

Ezután a mázhoz a lisztet, a sót kevés vízzel összekeverjük, majd nylon zacskóba öntjük, aminek picit kivágjuk az egyik sarkát. A kisült rudakat a sütőből kihúzva megszórjuk a sós liszttel, majd kicsit még visszatoljuk sülni – ehhez már csak 1-2 perc kell.

Érdemes rögtön 2 adaggal kezdeni, nagyon finom.