Házi eperdzsemmel töltött bukta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 65 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 8 dkg margarin
  • 1 kk só

Töltelékhez:

  • 12 púpos tk házi eperdzsem

Tészta kenéséhez:

  • 4 dkg olvasztott margarin
  • 0,5 dl tej

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben egy evőkanál cukorral. Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beletesszük a tojás sárgáját és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.

Akkor jó, ha már nem csak az edény falától válik el a tészta, hanem a kezünktől is. Meleg helyen egy konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztes felületre borítjuk és téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra elnyújtjuk.

12 egyforma méretű téglalapra vágjuk. Mindegyik tészta közepére teszünk 1 púpos tk eperdzsemet. A téglalap egyik hosszabbik oldalát a töltelékre hajtjuk, majd az ujjunkkal kissé megnyomkodjuk a szélét.

A hajtás részt oldalra fordítjuk és a két végét benyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a buktákat egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak. Olvasztott margarinnal lekenjük és még 45 percet kelesztjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Amint kivettük a sütőből, lekenjük tejjel és 10 percre letakarjuk egy konyharuhával, hagyjuk átgőzölni.