Almás-omlós süti

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 + 1 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2-3 kanál tejföl
  • 5-6 közepes alma
  • morzsa
  • fahéj

Elkészítése:

Megpucoljuk az almákat, majd nagyobb lukú reszelőn lereszeljük. Megszórjuk fahéjjal, cukorral és állni hagyjuk, hogy levet eresszen, Közben elkészítjük a tésztát.

A margarint a lisztben elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sütőport, az 1 tojást, a cukrot, vaníliás cukrot és a tejfölt. Összegyúrjuk az egészet. A kész tésztát elfelezzük.

Ha vékony tésztát szeretnénk,akkor nagy tepsit, ha vastag tésztát,akkor kis tepsit kikenünk margarinnal, kilisztezzük. A tészta egyik felét tepsi méretűre nyújtjuk és beleterítjük (valamennyit fel fog jönni a tészta a sütőpor adag függvényében). A tepsibe terített tésztát megszórjuk vékonyan morzsával (lehet darált keksszel is), hogy az alma ne áztassa el a tésztát.

Ezután az almát jó alaposan kinyomkodva a tésztára terítjük. A másik fél adag tésztát is kb. az előző méretére nyújtjuk és betakarjuk vele az almát. A tetejét a másik tojás fehérjével megkenjük, villával megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben kb 180 fokon addig sütjük, míg szép aranybarna lesz a teteje (kb 15-20 perc). Ha kész picit hagyjuk hűlni, majd fölkockázzuk, megszórhatjuk porcukorral.