Almáspite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • fél csomag sütőpor
  • 4 ek. cukor
  • 2 tojás sárgája
  • csipet só
  • annyi tejföl, amennyit felvesz

Töltelékhez:

  • 1 kg reszelt alma
  • ízlés szerint cukor és fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • tojás fehérje a kenéshez

Elkészítése:

A vajat a liszttel elmorzsoljuk.Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Hűtőbe téve fél órát pihentetjük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.

Az almához ízlés szerint hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a vaníliás cukrot. Lassú tűzön összefőzzük, és kihűtjük.

A tésztát két részre osztjuk. Az elsőt lisztezett deszkán kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

Rásimítjuk a tölteléket és betakarjuk a tészta másik felével.

A tetejét bekenjük tojás fehérjével. A tésztát megböködjük egy villával, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon. 200 fokra előmelegített sütőben kb 35-45 perc alatt megsütjük.

Kockákra vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

Mi a vékony tésztás változatot szeretjük, ezért én gáztepsiben sütöm ezt a mennyiséget.