Sajtos csigák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 1 tojás
  • 10 dkg margarin

Töltelékhez:

  • 2 nagy ek krémes tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt

Tetejére:

  • 1 kisebb tojás
  • 1 ek krémes tejföl

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a tojást, a felfutott élesztőt, a margarint és alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.

Lekenjük tejföllel és megszórjuk a reszelt sajttal.

A szélesebbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. Egy éles késsel kb. 2 cm vastag csigákat vágunk le.

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.

A megkelt csigákat lekenjük 1 egész tojás és 1 evőkanál tejföl keverékével. 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.