Csokis láva süti

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

4 db 10 cm átmérőjű, 4,5 cm magas szufléformához

A formához:

  • margarin a kikenéshez
  • 4 kk cukrozatlan kakaópor a szóráshoz

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg legalább 70 %-os étcsoki
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 50 g finomliszt
  • 50 g őrölt mandula

Elkészítése:

A formákat margarinnal alaposan kikenjük, majd megszórjuk kakaóporral és félretesszük.

Vízgőz felett összeolvasztjuk a vajat és a csokit, majd kihűtjük.

A tojásokat, tojássárgákat és a cukrot jól kihabosítjuk (míg a térfogata kb duplája nem lesz).

A felvert tojásos masszát óvatosan a csokis keverékbe forgatjuk, majd beleszórjuk a lisztet és a mandulát (ha nincs manudla nem baj, akkor helyette 50 g lisztet-összesen 100g-tegyünk bele). Spatula segítségével az egészet óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk.

A kész masszát az előkészített formákba kanalazzuk (ha nincs szuflé forma, akkor jó a muffin forma is!). A formákat kb 3/4-ig töltsük.

Akár azonnal is süthetjük 180 fokra melegített sütőben kb 10-12 perc alatt. Mivel minden sütő más, ezért sűrűn nézzünk rá! Kb akkor jó, amikor a közepe már nincs beesve, hanem egyenes. Ha már kissé púpos, akkor túlsült.

Ha nem szeretnénk azonnal sütni és félünk, hogy a közepe nem lesz folyós, akkor tegyük a megtöltött formákat 30-60 percre hűtőbe.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a hűtőből kivett formákat toljuk be 16-17 percre.

A megsült sütiket kb 1 percig hagyjuk a formában, majd borítsuk egy tányérra. Mellé tehetünk egy gömb fagyit, lekvárt vagy porcukorral megszórva is tálalhatjuk.

Tipp:

Ha sütés után nem szeretnénk közvetlenül elfogyasztani, akkor hűtsük ki, majd fogyasztás előtt mikrózzuk meg.
Készülhet a süti narancsos csokival is plusz narancshéj hozzáadásával.